Boven Pekela aardgasvrij

Volg de actuele ontwikkelingen in dit project via de nieuwe website Pekela geeft gas!

Het initiatief van onze werkgroep Boven Pekela is beloond! Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het uitvoeringsplan Aardgasvrij Boven Pekela en Doorsneebuurt in september 2018 goedgekeurd. Dat betekent dat er 4 miljoen euro subsidie beschikbaar komt om 600 woningen in Boven Pekela en de Doorsneebuurt aardgasvrij te maken. Alle betrokken partijen gaan aan de slag om dit in de komende jaren te realiseren. Kijk voor actuele informatie op Pekelageeftgas.nl

Boven Pekela Energieneutraal?

Samen zelf energie opwekken, isoleren en de jaarlijkse lasten voor gas en stroom drastisch verlagen is geen droom meer, maar een reële mogelijkheid.

Als we het samen aanpakken is het zelfs mogelijk om Boven Pekela als eerste dorp in de gemeente Pekela energieneutraal te maken. De gebruikte energie is dan even groot als de energie die wordt opgewekt.

Op initiatief van de coöperatie Pekela Duurzaam is in september 2014 in Boven Pekela op een goed bezochte bijeenkomst een werkgroep gevormd die de uitdaging aan wil gaan. Zij hebben daarbij de steun van de coöperatie Pekela Duurzaam en de Stichting Samen Energie Neutraal (SEN) die het project zal begeleiden. Wij kunnen ook rekenen op steun van het project Slim Wonen van de gemeente Pekela.

Nu zijn wij als werkgroep zo ver dat alle inwoners uit Boven Pekela (Van Koppelsluus tot Deursnee) worden uitgenodigd om te laten zien welke voordelen het heeft om gezamenlijk dit project een succes te maken.

Buurthuis De Riggel energieneutraal

Als eerste concrete resultaat van de werkgroep is Buurthuis de Riggel in 2017 energieneutraal gemaakt. Kijk hier naar het filmpje gemaakt door GreK.

Bekijk ook de video-steunbetuiging uit maart 2018 van Marcel Meijer, geboren Pekelder, voormalig inwoner van Boven Pekela en nu burgemeester van het Deense Samsø, het eerste CO2-neutrale eiland ter wereld.