Nieuwsbrief Pekela Duurzaam februari 2022

Datum: 9-4-2024

Verruiming subsidieregeling voor warmtepompen en isolatiemaatregelen van start

Deze nieuwsbrief staat in het teken van de verhoging van de subsidies op warmtepompen, zonneboilers en isolatiemaatregelen. Door 2 of meer maatregelen uit te laten voeren kunt u in 2022 vanaf januari de zgn. ISDE-subsidie aanvragen. Nu de gasprijzen schrikbarend hoog zijn is het extra lonend om nu een warmtepomp aan te schaffen en isolerende maatregelen aan te brengen. Daarmee kan het gasverbruik in vele gevallen met meer dan 60% worden terug gedrongen en bij een all-electric warmtepomp zelfs tot 100%  en door de verhoging van subsidies voordelig isolatie maatregelen  worden aangebracht.

Waar gaat het om?

De subsidie voor warmtepompen met een vermogen van ongeveer 4Kw is verhoogd van € 1.600,- in 2021 naar €2.550,- in 2022.

Zo is het subsidiebedrag voor b.v. de Daikin hybride warmtepomp  met een vermogen van 4Kw, die veel in woningen wordt gebruikt, verhoogd van €1.700,- naar € 2.550,- . Als het vermogen van de warmtepomp hoger is gaat in de meeste gevallen ook de subsidie omhoog. De exacte bedragen voor elk type warmtepomp zijn te vinden op de Apparatenlijst van het RVO.

               Hybride warmtepomp ELGA

Ook de subsidie voor isolatie maatregelen zoals Spouwmuurisolatie, gevelisolatie, dakisolatie vloer en bodemisolatie  HR++ glas, tripleglas, isolerende deur, zijn verruimd.

Informatie Hoom:

Vanaf januari 2022 verhoogt de Rijksoverheid de subsidiebedragen voor isolatiemaatregelen en (hybride) warmtepompen. Woningeigenaren kunnen hiervoor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) gebruiken. Voor subsidie op isolatie kunnen Verenigingen van Eigenaars (VVE’s) terecht bij de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH).

Bedragen voor subsidie verhoogd tot 30%

Vanaf 1 januari 2022 bedraagt de ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen en (hybride) warmtepompen (met een vermogen groter dan 1 kW) ongeveer 30% van de kosten. Voor alle overige installaties, zoals zonneboilers en warmtenetaansluitingen, blijft de subsidie ongeveer 20% van de kosten. Deze verhoging geldt in principe voor drie jaar. Jaarlijks komt er een nieuw budget binnen de ISDE. In 2022 is er voor investeringen in isolatiemaatregelen, warmtepompen, zonneboilers en warmtenetaansluitingen in de ISDE in totaal € 228 miljoen beschikbaar.

Dakisolatie: warmer huis, lagere energiekosten | Milieu Centraal

Voor alle maatregelen die je in 2021 hebt uitgevoerd, bedraagt de subsidie 20% van de kosten. Voor warmtepompen is de datum van installatie bepalend. Voor isolatiemaatregelen is de datum van aanbrengen bepalend. Als je in november 2021 je dak hebt geïsoleerd en in februari 2022 je gevel hebt geïsoleerd, kun je voor beide maatregelen in één keer subsidie aanvragen. Voor de maatregel die je in 2021 uitvoerde (dakisolatie) krijg je dan 20% subsidie en voor de maatregel die je in 2022 uitvoerde krijg je 30% subsidie.

Eis voor minimale oppervlakte versoepeld

Per 1 januari 2022 wordt daarnaast ook de minimale oppervlakte versoepeld die vereist is om subsidie aan te vragen. Bekijk de nieuwe eisen. De versoepeling heeft wel tot gevolg dat het vanaf 2022 niet meer mogelijk is om een combinatie van vloer- en bodemisolatie te maken om aan de minimale m2 te voldoen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de wijzigingen ISDE in 2022? Op de website van de RVO lees je meer, bijvoorbeeld over de oppervlakte-eisen en de prijzen per m2. Naar de website van RVO.Meer informatie over de verhoging van de bedragen is te vinden via ISDE: Wijzigingen 2022 en via SEEH: Wijzigingen 2022 voor VVE’s.

Kijk voor maatregelen in Pekela https://regionaalenergieloket.nl/pekela 

Campagne zonnedak Boven Pekela succesvol

De campagne voor deelname aan het zonnedak in Boven Pekela is uitermate succesvol verlopen. 20 deelnemers hebben zich aangemeld. Zij hebben zonparticipaties aangeschaft waarmee de helft van de financiering door inwoners van Pekela is gerealiseerd en zij mede-eigenaar van het zonnedak worden.

Binnenkort wordt de SCE subsidie verwacht, waarmee het zonnepark daadwerkelijk kan worden gerealiseerd.

 

Zonnepark Oude Pekela in wording